Home » Hotels uitgezonderd

Hotels uitgezonderd

Gepubliceerd op 5 november 2020 om 12:58

Hotels mogen vooralsnog open blijven

Hotels mogen hun eet- en drinkgelegenheden vooralsnog wel open houden, zij het uitsluitend voor overnachtende gasten. Dit in tegenstelling tot andere horeca, zoals restaurants en cafés welke hun deuren moeten sluiten, in ieder geval tot begin december. Dit gaf de minister van Volksgezondheid aan in een persconferentie eind oktober.
Dat betekent natuurlijk weer flinke verliezen voor de horeca, in een jaar dat toch al heel zwaar is. 


Hoe gaan de hotels om met deze uitzonderingspositie?

 

Naar een hotel in coronatijd

Sinds het uitbreken van de coronacrisis  hebben ook de hotels het zwaar. Toeristen blijven weg vanwege angst voor besmetting maar vooral omdat er vanuit veel landen reisbeperkingen gelden. Nederlandse toeristen zijn ook voorzichtig, zeker als het gaat om het bezoeken van grote steden of gebieden in Nederland waar corona harder lijkt toe te slaan dan in hun eigen regio. Hotels hebben het dan ook financieel zeker niet makkelijk. In september kreeg Nederland te maken met een tweede golf van toenemende coronabesmettingen en kwamen er dus weer nieuwe beperkende maatregelen.

Kan ik veilig in een hotel verblijven?

Een verblijf in een hotel is in principe veilig. Je hebt er immers een eigen kamer en eigen sanitair dat dagelijks wordt schoongemaakt. Als je in het hotel gebruik maakt van het restaurant dan zullen de tafels ver genoeg van elkaar af staan en ook het personeel dat je bedient houdt zoveel mogelijk afstand en draagt vaak een mondkapje. Ook is overal de mogelijkheid om je handen te desinfecteren en zijn er vaak looproutes uitgezet. Dit om jou als gast zoveel mogelijk te beschermen.
Als je tijdens je verblijf in een hotel geen plaatsen bezoekt waar veel mensen komen dan is de kans op een besmetting niet groot.

Dine & Stay arrangementen

Veel hotels bieden nu een diner aan in combinatie met een overnachting. Op deze manier hopen ze toch nog een deel van de misgelopen inkomsten over dit jaar goed te maken. Gasten boeken dan voor een diner en krijgen er voor een vaak gereduceerd bedrag een overnachting bij.
Een beetje op het randje is deze constructie wel, zeker als voor de overnachting slechts een schijntje van de kamerprijs moet worden betaald. 

Takeaway bij vooraanstaande restaurants

In veel vooral luxere hotels zitten bekende restaurants, soms met een Michelinster of in ieder geval een goede reputatie. Ook deze restaurants staan nu  grotendeels leeg. Hotelgasten mogen er dineren, maar als die massaal wegblijven staan de kok en zijn team met lege handen. Daarom kiezen veel restaurants, ook die in hotels, ervoor om afhaalmaaltijden aan te bieden. Die worden dan bijvoorbeeld door de kok voorbereid en kun je  thuis verder bereiden. Je krijgt er een uitgebreide handleiding bij hoe je dat moet doen.
Restaurants zijn hierop nu wel beter voorbereid. Toen ze in maart ineens halsoverkop hun deuren moesten sluiten moest het wiel voor wat betreft afhaalmaaltijden nog worden uitgevonden. Nu kon de toen ingeslagen weg vaak vrij snel weer worden opgepakt toen duidelijk werd dat eetgelegenheden opnieuw dicht moesten.

Betere tijden

Sommige hotels gokken op betere tijden vanaf begin volgend voorjaar. Ze komen dus met ludieke acties voor mensen die het aandurven om nu al te boeken voor een verblijf volgend jaar. Veel hotels houden er rekening mee dat de sluiting van restaurants misschien wel de rest van het jaar gaat duren. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de bezetting in hotels. Veel mensen willen immers de omgeving verkennen als ze er een paar dagen tussenuit gaan en ook wel eens ergens anders eten dan in het restaurant van het hotel, wat nu dus niet mogelijk is. Door nu alvast gasten te boeken voor een periode vanaf komend voorjaar, hopen hotels en daarmee ook hun restaurants op wat zekerheid voor inkomsten.

Niemand kan voorspellen hoe lang de tweede coronaperiode gaat duren. Er wordt hard gewerkt aan een vaccin, maar wanneer dit beschikbaar komt en hoe effectief het is kan op dit moment nog niemand zeggen. Ook is nog niet duidelijk hoe heftig de tweede golf uiteindelijk gaat uitpakken. De overheid is nu beter voorbereid en dus worden er eerder maatregelen genomen in de hoop dat het aantal slachtoffers en ziekenhuisopnames kan worden beperkt ten opzichte van de eerste golf. Maar zolang het aantal besmettingen per dag in de vele duizenden blijft lopen moeten we er rekening mee houden dat een versoepeling van de ingestelde maatregelen er voorlopig nog niet in zit. Integendeel: de kans bestaat dat ook hotels, en daarmee de bij hen ondergebrachte restaurants, alsnog volledig moeten sluiten, met uitzondering van de mogelijkheid om een maaltijd af te halen.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.